Αρχική arrow Σύνδεσμος Επιστημόνων Νομού Ηλείας (ΣΕΠΗ) arrow ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΗΝΕΙΩΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 24-11-2008  
23.02.18
Επιλογές
Αρχική
Επικοινωνία
Διάφορα
Ένωση Πηνειωτών Αττικής
Σύνδεσμος Επιστημόνων Νομού Ηλείας (ΣΕΠΗ)
Πηνεία
Δήμοι Ηλείας
Φορείς Εσωτερικού
Φορείς Εξωτερικού
Επαγγελματικός Οδηγός
Σύνδεσμοι (Links)
Αναζήτηση
Η άποψή σας
Συμφωνείτε με την προσφυγή της Ελλάδας στο "Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"?
 
Εορτολόγιο
Παρασκευή
23
Φεβρουαρίου
Α' Χαιρετισμοί,
Πολυκάρπου επισκόπου Σμύρνης
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΗΝΕΙΩΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 24-11-2008 Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ   
11.12.08

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΗΝΕΙΩΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 

Τιμητικές διακρίσεις σε Πηνειώτες συγγραφείς,

από το Σύνδεσμο Επιστημόνων της Ηλείας

και την Ένωση των απανταχού Πηνειωτών. 

Την 24η του προηγούμενου μηνός, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6. μ.μ., ο Σύνδεσμος Επιστημόνων της Ηλείας και η Ένωση των απανταχού Πηνειωτών με τα δραστήρια  μέλη του, στην αίθουσα συνεδριάσεων  των Συνταξιούχων τραπεζικών υπαλλήλων  Σίνα 16 προέβη στη βράβευση τριών Πηνειωτών Συγγραφέων για τα συγγραφικά τους έργα, στο Γεώργιο Σταυρόπουλο από Οινόη για τα βιβλία του, 1) «Ο έρωτας που έγινε θρύλος» με πολλά αφηγήματα - διηγήματα έχοντας σχέση με τη ζωή του χωριού,  και το 2) «Οινόη το χωριό μου - Το χθες και το σήμερα », μια συγγραφή που φέρνει σε φως άγνωστα ιστορικά – πολιτιστικά γεγονότα του ξεσηκωμού του 1821 και τα ονόματα των ανθρώπων που αγωνίστηκαν και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα πεδία των μαχών. Ακόμη με αδιάψευστα στοιχεία, παρέχει διόρθωση στην υπάρχουσα λανθασμένη αποδοχή, από κακή πληροφόρηση της ονομασίας του χωριού.  «Το Κούλουγλι» όπου εκπαιδευτικοί και διανοούμενοι χωρίς να ασχοληθούν με έρευνα, ενημέρωναν σε κάθε συζήτηση ότι πήρε την ονομασία από τον αιμοχαρή κακούργο που διοικούσε Αγά την περιοχή Πηνείας και είχε την έδρα του στον οικισμό Κούλουγλι, όπου το έτος 1800 έως τον ξεσηκωμό, ανάκτορο που υπήρχε διαμορφωμένο για την ασφάλειά του στο κέντρο του χωριού, το οποίο κατεδαφίστηκε το έτος 1932.

 

Από έρευνα του, όπως περιγράφει στο βιβλίο του ο Γιώργος Σταυρόπουλος , βρήκε ότι η ζωή του οικισμού Κούλουγλι αρχίζει από τον 15ο αιώνα που το επιβεβαιώνει προικοσύμφωνο του χρονικού του Μορέως με παραχώρηση κτημάτων καθώς και του Τουρκοπήγαδου στα μάρμαρα του Δερβίση ακόμη και η απογραφή του Ενετού Γκριμάνη το 1700 στον πίνακα οικισμών Πηνείας με τρεις συνοικίες Κούλουγλι -Κορρωνιού - Μπαρλαμπάς.

 

Τα βιβλία του Γιώργου Σταυρόπουλου παρουσίασαν στο κατάμεστο ακροατήριο  με γλαφυρό τρόπο και δεξιοτεχνία καταπληκτική. Το χθες και το σήμερα, ο  Πανεπιστημιακός καθηγητής, Ιστορικός Ερευνητής και Διπλωματικός Σύμβουλος της Ελληνικής πρεσβείας στην Τουρκία, Αντώνης Παυλίδης. Ο άνθρωπος που διακρίνεται για τις πολιτισμικές του δράσεις.

 

Το έτερον πολυβραβευμένο βιβλίο του «Ο έρωτας που έγινε θρύλος», παρουσίασε ο Λογοτέχνης και πρώην μέλος της Π.Ε.Λ. Οδυσσέας Τυλιγάδας . Κομμάτια δε και των δύο βιβλίων ενδιαμέσως παρουσιάζονται διδακτορικά από τη Διευθύνουσα την εκδήλωση Συγγραφέα  Λογοτέχνη και προέδρου της ομάδας Λογοτεχνών Πετρουπόλεως Ηλειώτισσας Πέντζεχρη Διονυσοπούλου πολύμορφης αισθητικής προσωπικότητας του πνεύματος και των γραμμάτων που πονά και ραγίζει η καρδιά της για κάθε Ηλείο, η οποία το απόδειξε εμπράκτως με την αποτύπωση και προλόγισε ακούραστα με εκφραστικό ταλέντο τα έργα και των τριών Πηνειωτών.

 

Επειδή την ίδια και αυτή  ώρα σε άλλο χώρο παρουσιάζονται βιβλία του Βασίλη  Κορκολοπούλου πρώην βουλευτή και τού συγγραφέα Τριγάζη Πάνου, Οι βουλευτές Παναγιώτης Αδρακτάς και Μιχάλης Κατρίνης καθώς και ο Αλέξιος Μητρόπουλος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, οι συγγραφείς Αντώνης Σιμιτζής, Πάνος Αβραμόπουλος Μηχανολόγος και Δημοσιογράφος, Γιώργος Κουλούρης πρόεδρος Αυγειτών της Αθήνας, οι οποίοι δεν απόλαυσαν τα τραγούδια της χορωδίας που παρουσίασε ο καθηγητής Μουσικός Γιώργος Γιαννακόπουλος η Μπαρούνης, μετά την παρουσίαση των βιβλίων του από τον Πηνειώτη καθηγητή Θεολογίας και Νομικό Θεόδωρο Πατσούρη, καθώς και την αρωματισμένη ατμόσφαιρα  από το ποιητικό Ανθολόγο του Νίκου Πολυζωγόπουλου  «Το σταυροδρόμι της σκέψης», για το έργο που μίλησε με έξοχο ενθουσιασμό ο ξάδερφός του Βασίλης Πολυζωγόπουλος.

 

Εκτός των αναφερομένων προσωπικοτήτων μέχρι τέλους της εκδήλωσης και της απονομής πλακετών τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πηνείας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού « ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ » ο πολυβραβευμένος Θάνος Αθανασόπουλος, η Αντιγόνη Παπαφιλίππου σύζυγος του αρεοπαγίτου Λευτέρη Μάλλιου, ο πρόεδρος του φυσιολατρικού συλλόγου Αγίου Ιωάννου Κάπελης Παναγιώτης Αλμπάνης, ο Ιατρός χειρούργος Δημήτρης Γεωργούλιας, ο Δικηγόρος από την παραδοσιακή πολιτικομάνα Λαμπεία (Δίβρη) Γιώργος Πετραλιάς, ο πρόεδρος των εν Αθήναις Φολοητών Χρήστος Μαρκόπουλος, και ο Δ/ντής της Δ.Ο.Υ. Χολαργού Ευάγγελος Διονυσόπουλος και άλλοι Πηνειώτες.

 

Εις τον Σύνδεσμο Επιστημόνων και την Ένωση Πηνειωτών, αξίζει κάθε έπαινος για την πρωτοποριακή αυτή πράξη των που τίμησαν τους πνευματικούς δημιουργούς της περιοχής των, δίνοντας δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν το δημιουργικό τους έργο να γράφουν και να προσφέρουν με τις γνώσεις τους ώστε η Πηνεία να γίνει φάρος φωτεινός στα γράμματα στις τέχνες με τη δημιουργία στο Δήμο την « Κιβωτό της Γνώσης ».

omilia_polizog-1omilia_stayrop-1omilia_giannakop-1vasilis_papadopoulos-1panag-adraktas-1mixalis_katrinis-1timomenoi-1babis_gevrgopol-1-aparousiastes-1brabeio_giannakop-1brabeio_polyz-1brabeio_stayrop-1pavlidis-1patsouris-1pentzh-1tiligadas-1vasilis-1-a---1__-1--1____-1
Τελευταία ανανέωση ( 11.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >